Καλώς ήλθατε και καλή ακρόαση!
Η Φωνή των Πατέρων στο Διαδίκτυο
Ψυχωφελή και σωτηριακά μηνύματα από εκλεκτούς Ορθοδόξους ομιλητές - πατέρες, γέροντες, θεολόγους, δημοσιογράφους - που σας κρατούν συντροφιά όλο το 24ωρο, όπου κι αν βρίσκεστε, και σας φέρνουν πιο κοντά σε Εκείνον, στον Οποίον οφείλεται τούτη η ταπεινή προσπάθεια.

Το περιεχόμενο του ραδιοφώνου μας ανανεώνεται συνεχώς. Μπορείτε να το προσθέσετε στα Αγαπημένα σας και να το συστήνετε, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή share (αριστερά).
Εάν έχετε πρόβλημα πρόσβασης, δοκιμάστε εδώ.

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Πώς θα εορτάσουμε φέτος το Πάσχα - Τι ζήτησε η ΔΙΣ για τη λειτουργία των εκκλησιών


Με το Πάσχα να πλησιάζει οι Έλληνες αναμένουν τι μέλλει γενέσθαι με τις εκκλησίες και αν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου.

Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά και είναι ακόμη δύσκολο να αποσαφηνιστεί ο τρόπος λειτουργίας των Ναών υπό την παρουσία των πιστών. Αβέβαιη είναι ακόμη η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν επιτραπεί η περιφορά εκτός του ναού, αυτή δεν θα ξεπεράσει τα όρια του προαύλιου χώρου.Τις προτάσεις της για τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα απέστειλε στην κυβέρνηση, μέσω επιστολής της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, προτείνεται από την Κυριακή των Βαΐων να επιτραπεί η αναλογία ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. εντός των ναών και μέγιστος αριθμός πιστών τα 100 άτομα στους μεγάλους ναούς, τηρουμένων των μέτρων όπως η μάσκα, οι αποστάσεις κλπ..

Σημειώνεται πως σήμερα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 20 τ.μ. εντός των εκκλησιών.

Επίσης, προτείνεται η χρήση μεγαφώνων, προκειμένου να υπάρχουν πιστοί και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, πάντα με μάσκες και αποστάσεις, ενώ η λιτανεία των επιταφίων προτείνεται να γίνει εντός των ιερών ναών ή στον αύλειο χώρο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Κατά το ίδιο Μέσο, η Εκκλησία εμφανίζεται πρόθυμη να τελέσει περισσότερες από μία Θεία Λειτουργία ανά ναό, ώστε να εκκλησιαστούν περισσότεροι πιστοί, ενώ ιερείς και ιεροψάλτες θα κάνουν υποχρεωτικό τεστ για κορωνοϊό ανά εβδομάδα.

Επισημαίνεται, τέλος, πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει και πάλι πριν την Κυριακή των Βαΐων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: