Καλώς ήλθατε και καλή ακρόαση!
Η Φωνή των Πατέρων στο Διαδίκτυο
Ψυχωφελή και σωτηριακά μηνύματα από εκλεκτούς Ορθοδόξους ομιλητές - πατέρες, γέροντες, θεολόγους, δημοσιογράφους - που σας κρατούν συντροφιά όλο το 24ωρο, όπου κι αν βρίσκεστε, και σας φέρνουν πιο κοντά σε Εκείνον, στον Οποίον οφείλεται τούτη η ταπεινή προσπάθεια.

Το περιεχόμενο του ραδιοφώνου μας ανανεώνεται συνεχώς. Μπορείτε να το προσθέσετε στα Αγαπημένα σας και να το συστήνετε, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή share (αριστερά).
Εάν έχετε πρόβλημα πρόσβασης, δοκιμάστε εδώ.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

«Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό»: Μια σειρά φαινόμενο στην ελληνική τηλεόραση!


Μια έκφραση μπορεί να περιγράψει τη σειρά «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» που προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 22.30 από τον τηλεοπτικό δίαυλο Μega Channel: χάρμα ιδέσθαι! Είναι μια από τις καλύτερες σειρές, αν όχι η καλύτερη που έχει προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση! Τι να πρωτογράψει κανείς!  

Περικλείει θεολογικά μηνύματα και περιγράφει  τις δυσκολίες που βίωσαν οι ξεριζωμένοι Έλληνες από τα Φάρασα της Καππαδοκίας πριν από 98 χρόνια! Τονίζει ότι η ορθόδοξη πίστη και ελληνισμός είναι έννοιες συμβατές που συμβαδίζουν για αιώνες!! Πιστοποιεί ότι η έλλειψη πίστης στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, η αλλοίωση στις παραδόσεις μας  και η κρίση του θεσμού της οικογένειας ευθύνεται για την κοινωνική κρίση που βιώνουμε, την έλλειψη ιδανικών, τις ανάρμοστες συμπεριφορές που παρατηρούμε και τα  ειδεχθή εγκλήματα που διαπράττονται!

Ακόμη, η σειρά μας ωθεί να σκεφτούμε, ότι η πίστη, η προσευχή, η ταπεινότητα και η υπομονή είναι τα όπλα που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος για να ξεπεράσει τις δυσκολίες της καθημερινότητας όπως πράττουν οι ηθοποιοί στη σειρά! Οι  οποίοι  συνεχώς επικαλούνται  και δοξάζουν το Θεό λέγοντας δόξα τω Θεώ! Αυτά πρέπει να  να ακολουθούμε και εμείς στο βίο μας, ώστε να λουζόμαστε με την Θεία ευλογία και χάρη! 

Ακόμη, η σειρά δεικνύει την αγιότητα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη! Αναδεικνύει την ανιδιοτελή αγάπη προς το συνάνθρωπό μας εκπεφρασμένη με πράξεις, όπως οι αγαθοεργίες! Ακούγονται ύμνοι της ορθόδοξης εκκλησιάς, όπως ο Ακάθιστος Ύμνος και η γλυκύ μου έαρ, καθώς και προσευχές (Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με, Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς, Πάτερ Ημών, Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών) !  

Επιπρόσθετα, φανερώνει ότι στα χρόνια εκείνη ο σεβασμός προς το ράσο ήταν απεριόριστος και οι άνθρωποι θεωρούσαν τους ιερείς, καθώς και είχαν τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτούς, ως διαμεσολαβητές του Θεού εν αντιθέσει με σήμερα που δεν παρατηρούμε το ίδιο σε αυτόν τον βαθμό εκτός εξαιρέσεων! Επίσης, προβάλλει τη σημαντικότητα της Θείας κοινωνίας κατόπιν εξομολόγησης, την αξία της νηστείας και δηλώνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσκολλημένα μόνο στα γήινα, αλλά να προετοιμαζόμαστε καθημερινά για να είμαστε έτοιμοι όταν αναχωρήσουμε   για την αιώνια ζωή!  

Τονίζει ότι είναι καλό να ζητάμε τις πρεσβείες των Αγίων της ορθόδοξης εκκλησιάς μας και να μελετάμε τους βίους τους προσπαθώντας να τους μιμηθούμε, όπως παρατηρούμε να  συμβαίνει  στη σειρά με τον μικρό Αρσένιο Εζνεπίδη (Άγιος Παΐσιος)! Επίσης, η σειρά μας πληροφορεί ότι τα χαρίσματα του κάθε ανθρώπου προέρχονται από το Θεό και πρέπει να καλλιεργούνται προς δόξα του!  

Η σειρά δεικνύει ότι ο Αρσένιος από μικρή ηλικία ήταν προσηλωμένος στο δρόμο του Θεού και ήταν σκεύος εκλογής!  

Με άλλα λόγια, η σειρά είναι μια όαση στην  έρημο, ως επί το πλείστον, των προγραμμάτων της ελληνικής τηλεόρασης που προβάλλουν θεάματα υποκουλτούρας άνευ ουσίας και ηθικής. Καθότι είναι προγράμματα που οδηγούν στη νέκρωση του εγκεφάλου των τηλεθεατών, την αποβλάκωσή τους και τη διαμόρφωσή τους ως άβουλα και πειθήνια όργανα! Πραγματικά η σειρά ήταν μια έκπληξη για όλους μας, ένα δώρο εκ Θεού, καθότι ως γνωστόν, με την πρόνοιά του, ο Θεός από το κακό μπορεί να εξάγει το καλό! Καθώς διανύουμε την Τεσσαρακοστή ας προσπαθήσουμε να απαλλαχτούμε από τα πάθη και τις αδυναμίες μας με μετάνοια, προσευχή, συγχωρητική διάθεση, υπομονή, νηστεία, αγάπη προς το συνάνθρωπό μας εκπεφρασμένη με πράξεις (φιλανθρωπίες), εγκράτεια και Θεία εξομολόγηση, καθώς και να φροντίσουμε να μεταλάβουμε των Αχράντων Μυστηρίων!  

Εν κατακλείδι, οι ορθόδοξες νουθεσίες και διδαχές που προβάλλει η σειρά «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» ας προσπαθήσουμε να τις ακολουθήσουμε στην καθημερινότητα μας ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε και ας αποτελέσουν στήριγμά μας  για τα πιο δύσκολα  που θα έρθουν στο μέλλον σύμφωνα με τις προφητείες των Αγίων της εκκλησίας μας!

Θεοφάνης Γκατζής, Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: