"Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον
κ. Ιερώνυμον
Μακαριώτατε κ. Ιερώνυμε, Χριστός Ανέστη!
Επιτρέψτε μου, με σεβασμό, να σας αναφέρω ένα θέμα που με προβλημάτισε και με λύπησε. Ήταν στις 3 Μαΐου 2023 το απόγευμα, όταν εσείς, περιστοιχισμένος από τον κλήρο, παρουσία των αρχών, στρατού και πλήθους κόσμου, υποδεχθήκατε με μπάντες τη θαυματουργή ιεράν εικόνα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, που έφτασε στην Αθήνα, από το Άγιον Όρος από ομάδα Μοναχών. Μάλιστα, ως συνηθίζεται, της αποδώσατε και τιμές αρχηγού κράτους!
Επίσης, πριν λίγο καιρό είχε γίνει «πάνδημη» υποδοχή από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ της Αγίας Ζώνης της Παναγίας. Και δεν είναι μόνον αυτά, καθώς κάθε λίγο, διαβάζω, μεταφέρονται σε εκκλησίες της πατρίδας μας, διάφορα θρησκευτικά κειμήλια και λείψανα αγίων για «ενίσχυση του θρησκευτικού φρονήματος και της πίστης τού «Χριστεπώνυμου πληρώματος». Διερωτήθηκα, αν στη λαμπρή υποδοχή της ιεράς εικόνας, παραβρισκόταν ένας αλλόθρησκος, Μωαμεθανός ή Ινδουιστής, και έβλεπε όλες αυτές τις τελετές, τιμές και άκουε τους λατρευτικούς λόγους σας, για την Παρθένο Μαρία, τι γνώμη θα σχημάτιζε; Το λιγότερο, θα συμπέρανε ότι η Ελλάδα δεν είναι χριστιανική χώρα, αλλά μάλλον έχει ως θεά την Παρθένο Μαρία! Κι αυτό, καθώς σε τέτοιες εκδηλώσεις, όλοι οι λόγοι, η υμνωδία και η λατρεία, στην πραγματικότητα, δεν αποδίδονται στο ευλογημένο δεύτερο πρόσωπο της Τριαδικής Θεότητας, τον Σωτήρα και Κύριό μας Ιησού Χριστό, αλλά στην ταπεινή μητέρα Του.
Όταν ο Απόστολος των εθνών, Παύλος, επισκέφτηκε την Αθήνα, διαβάζουμε, «εν δε ταις Αθήναις εκδεχομένου αυτούς του Παύλου παρώξυνετο το πνεύμα αυτού εν αυτώ θεωρούντι κατείδωλον ούσαν την πόλιν» (Πράξεις 17:16). Και σήμερα, αν ζούσε ο Απόστολος Παύλος ή κάποιος άλλος Απόστολος του Χριστού, πιστεύω, Μακαριώτατε, θα ταρασσόταν το πνεύμα τους. Ασφαλώς, έτσι νιώθει και κάθε απλός συνειδητός χριστιανός που γνωρίζει την Αγία Γραφή και λατρεύει τον Θεόν «εν πνεύματι και αληθεία», βλέποντας αυτό το πανηγυρικό θέαμα των ακολούθων του ταπεινού Ιησού Χριστού. Οι άγιοι άνθρωποι του Θεού, όπως μας έχει περισώσει η Βίβλος, όταν, ύστερα από ένα θαύμα που έκανε ο Θεός, μέσω αυτών, τα πλήθη έμεναν έκθαμβοι και ήθελαν να τους προσκυνήσουν, τους απέτρεψαν με κάθε τρόπο. Κι αυτό, επειδή η λατρεία και η προσκύνηση είναι μόνο για τον Τριαδικό Θεό και για κανέναν άλλον άνθρωπο. Θα μου πείτε ότι, δεν την λατρεύετε ούτε την προσκυνάτε. Κι όμως, ο λαός μας αυτό κάνει εν αγνοία του. Κι όλο αυτό οπωσδήποτε προκαλεί λύπη στον Θεό.
Μπορεί, ακόμη, να καμαρώσατε που τα πλήθη, που έχουν παχυλή άγνοια των Γραφών, συνωστίζονταν να προσκυνήσουν την εικόνα, που απεικονίζει την Παρθένο Μαρία και τον μικρό Χριστό. Μάλιστα, δεν είναι παράξενο και παράδοξο, ενώ πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό, τον Αναστημένο και ζωντανό Βασιλιά μας, να προσκυνούμε την εικόνα Του! Και στην εικόνα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, εξέχουσα θέση δεν έχει ο Χριστός αλλά η σεμνή, ταπεινή δούλη του Κυρίου (Λουκάς 1:38), η μητέρα του Βασιλιά. Κι αυτό το διαπιστώνουμε, όταν οι ρεπόρτερς ρωτούν τους επισκέπτες/προσκυνητές, που περιμένουν υπομονετικά για ώρες στην ουρά για να προσκυνήσουν την εικόνα, όλοι τους απαντούν με συγκίνηση ότι ήρθαν να προσκυνήσουν, να ευχαριστήσουν ή να προσευχηθούν στην Παρθένο Μαρία.
Ως Έλληνες υπερηφανευόμαστε, ακόμη, για τη βαθιά θρησκευτικότητα του λαού μας, που είναι μεταξύ των δέκα «χριστιανικών» κρατών της Ευρώπης. Είναι αλήθεια ότι, οι Έλληνες μεν θρησκεύουν, αλλά δεν πιστεύουν! Επίσης, συγκριτικά, απογοητευτικά μικρή ήταν η προσέλευση των προσκυνητών. Αφού στην πρωτεύουσα με το επίνειό της, με πληθυσμό πάνω από 4 εκατ. κατοίκους, πόσοι από το «Χριστεπώνυμον πλήρωμα» πήγαν να προσκυνήσουν, έστω και την εικόνα; Και το πιο θλιβερό, πόσοι είναι εκείνοι που εκκλησιάζονται την Κυριακή; Φοβάμαι πως περισσότεροι είναι οι λατρευτές της στρογγυλής θεάς μπάλας στους «ναούς» τους!
Αν στην υπέρλαμπρη τελετή της υποδοχής βρισκόταν ακόμη και προσωπικά η ίδια η Παρθένος Μαρία, θα θρηνούσε για όλα αυτά που θα έβλεπε και θα άκουγε. Όταν βρέθηκε στον γάμο της Κανά, όπου ήταν και ο Ιησούς, όταν σώθηκε το κρασί, δεν έκανε αυτή το θαύμα, αλλά είπε στους υπηρέτες να κάνουν αυτό που θα τους έλεγε ο Ιησούς. Μακαριώτατε, ο Λόγος του Θεού, στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη, απαγορεύει τη λατρεία και την προσκύνηση ανθρώπων, όσο πνευματικοί κι αν είναι, ούτε βέβαια και λειψάνων και ιερών κειμηλίων. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι σε διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις, κηδείες, γάμους κλπ, όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, που συνήθως δεν εκκλησιάζεται, η πλειοψηφία των κληρικών αντί να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία να κηρύξουν τον Χριστό, όπως έκαναν ο απ. Παύλος, οι Απόστολοι και μερικοί από του Πατέρες της Εκκλησίας, συναγωνίζονται ποιος θα χρησιμοποιήσει τους πιο πομπώδεις και αντιγραφικούς χαρακτηρισμούς, για να μιλήσουν για την Παρθένο Μαρία, που το Ευαγγέλιο την αποκαλεί απλώς, όπως απλή και ταπεινή ήταν, «ευλογημένη… εν γυναιξίν» (Λουκάς 1:28). Αγιογραφικά, όμως, είναι λάθος να απευθυνόμαστε σ’ αυτήν για να μεσολαβήσει στον Θεό ή να ζητούμε τη βοήθεια και τη μεσιτεία της. Δυστυχώς, πολλές φορές η Παρθένος Μαρία παίρνει τη θέση του Χριστού στα κηρύγματα και στη ζωή πολλών ιεροκηρύκων. Η ίδια ταπεινά αναφέρεται για τον εαυτό της ως «δούλη» του Θεού (Λουκάς 1:48). Ασφαλώς, είχε την ιδιαίτερη εύνοια του Θεού, ήταν η εκλεκτή, η ενάρετη, η μακαρία, η μόνη γυναίκα που επέλεξε ο Θεός για να γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου. Και, οπωσδήποτε, πρέπει να την τιμούμε και να την μακαρίζουμε, αλλά ως εκεί. Κι όμως, προσεύχεστε σ’ αυτήν. Ενώ η προσευχή μας απευθύνεται μόνο στον Θεό, «Πάτερ Ημών…» και σε κανέναν άνθρωπο. Κι αυτό, επειδή ο Θεός είναι Παντοδύναμος και πανταχού παρών.
Ο λόγος που δεν πρέπει να προσευχόμαστε στην Παρθένο Μαρία ή σε κάποιον άγιο είναι, επειδή:
α) Υπάρχει μόνο ένας Μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων κι Αυτός είναι ο αναμάρτητος, ο Ιησούς Χριστός (Α΄ Τιμόθ. 2:5).
β) Μόνο τον Θεό πρέπει να λατρεύουμε. Ο Ιησούς Χριστός είπε στον Πειραστή, στην έρημο: «γέγραπται γαρ προσκυνήσεις Κύριον τον Θεόν σου και αυτώ μόνω λατρεύσεις» (Λουκάς 4:8). Ο Ιησούς Χριστός είπε στη Σαμαρείτισσα: «Πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν Πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν» (Ιωάννης 4:24). Υπάρχει σωρεία χωρίων που δείχνουν ότι η λατρεία αποδίδεται μόνο στον Θεό.
Η προσευχή στην Παρθένο Μαρία ή και σε οποιουσδήποτε ζωντανούς ή αποθανόντες αγίους θεωρείται πράξη λατρείας. Κι αυτό είναι αμαρτία.
γ) Η ίδια η Παρθένος Μαρία λάτρευε τον Ιησού Χριστό ως Θεό. Στα Μεγαλυνάρια, στην προσευχή της λέγει: «ηγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω σωτήρι μου» (Λουκάς 1:47).
Στις Πράξεις 1:14 οι Μαθητές και περίπου 120 πιστοί βρίσκονταν στο Ανώγειο, περιμένοντας την υπόσχεση του Αγίου Πνεύματος, όπως τους παράγγειλε ο Χριστός. Τι έκαναν; «ούτοι πάντες ήσαν προσκαρτερούντες ομοθυμαδόν τη προσευχή και τη δεήσει συν γυναιξί και Μαρία τη μητρί του Ιησού και συν τοις αδελφοίς αυτού». Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι απόστολοι δεν προσεύχονταν στη Μαρία ως μεσίτρια που ήταν μαζί τους. Αλλά μαζί τους προσευχόταν κι εκείνη.
δ) Η Παρθένος Μαρία δεν ήταν αναμάρτητη. Χρειαζόταν κι αυτή σωτήρα, όπως η ίδια μεγάλυνε τον Θεό: «ηγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω σωτήρι μου» (Λουκάς 1:47).΄Ολοι οι άνθρωποι, χωρίς εξαίρεση, γεννιόμαστε αμαρτωλοί που χρειάζονται Σωτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της Παρθένου Μαρίας.
Η αλήθεια είναι Μακαριώτατε, όλη η Βίβλος μιλά για τον Ιησού, που είναι ο ζωντανός Λόγος (Ιωάννης 1:14). Οι συγγραφείς των Ευαγγελίων είδαν τον Ιησού ως το κεντρικό πρόσωπο και αναφέρονται μόνο λίγες φορές στην Παρθένο Μαρία. Και το άλλο παράξενο: ενώ τον Θεό τον αποκαλούμε Άγιο και το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος αποκαλείται Άγιο Πνεύμα, η μακαρία και ευλογημένη των γυναικών ονομάζεται Παναγία. Μάλιστα, διαβάζουμε στο διαδίκτυο σε πολλά sites: «Αμέτρητα είναι τα ονόματα, ή «Θεοτοκωνύμια» όπως λέγονται, που έχει δώσει ο λαός στην Παναγία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500. Άλλα βγαλμένα από ύμνους, άλλα από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί». Πόσοι ναοί φέρουν το Όνομα του Χριστού, που είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας;
Ο Θεόπνευστος Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, που είναι ο μόνος κανόνας και γνώμονάς μας σε θέματα πίστης και ζωής, κατηγορηματικά απαγορεύει να λατρεύουμε και να προσκυνούμε οτιδήποτε άλλο εκτός από τον αληθινό Θεό. Και υπάρχει πληθώρα αναφορών, ξεκινώντας από τις Δέκα Εντολές, όπου ο Θεός απαγορεύει όχι μόνο τη λατρεία των ψεύτικων θεών (Έξοδος 20:2,3), αλλά και τη λατρεία Του με ψεύτικο τρόπο.
Μακαριώτατε, δεν αγνοώ ότι όλα αυτά τα γνωρίζετε καλύτερα από έναν απλό Χριστιανό, άλλα σκέφτηκα να σας τα ξαναθυμίσω βλέποντας τον λαό μας, που ακολουθεί αντιβιβλικές πρακτικές...
Με σεβασμό και αγάπη εν Κυρίω
Γεώργιος Κανταρτζής
Δημοσιογράφος"
Σχόλιο "ΛΖ": "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω"...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.