Στη σημερινή χριστιανική Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η λέξη «ιερέας» έχει πάρει άλλη έννοια από αυτήν που είχε στον αρχέγονο Χριστιανισμό. Το λυπηρό είναι πως στον λαό μας έχει περάσει ως τρέχουσα πεποίθηση η γνώμη πως οι παπάδες-ιερείς είναι ένας απαραίτητος θείος θεσμός, που αποτελείται από μία ειδική τάξη ανθρώπων ταγμένη στο να εκτελούν «μυστήρια» της Εκκλησίας, για να δίνεται στους ανθρώπους η σωτηρία, να πλησιάζουν οι Χριστιανοί στον Θεό και να γεμίζουν με τη Χάρη Του.
Τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά, όταν κάποιος εμβαθύνει στο θέμα και καταλάβει πώς εννοούσαν την ιεροσύνη οι πρώτοι Χριστιανοί.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς αυτά τα πράγματα, αν διαβάσει την αρχαία χριστιανική γραμματεία. Ή ακόμα, αν μελετήσει προσεκτικά αρκετά από τα συγγράμματα των καθηγητών του Πανεπιστημίου με πνεύμα διάκρισης. Σ’ αυτά τα τελευταία λέγονται πολλές αλήθειες, οι καθηγητές όμως αναγκάζονται να αναμίξουν την αλήθεια με το ψέμα, γιατί εξαρτώνται οικονομικά από το εκκλησιαστικό κατεστημένο. Παρόλο ότι μεταξύ τους υπάρχουν ειλικρινείς ευσεβείς άνθρωποι, όπως ο Γαμαλιήλ κατά την εποχή του Ιησού Χριστού, που ήταν διδάσκαλος του Μωσαϊκού Νόμου, στους περισσότερους αρμόζουν τα λόγια του Ιησού στους Νομικούς: «Αλλοίμονο σε σας τους νομικούς, επειδή αφαιρέσατε το κλειδί τής γνώσης· εσείς δεν μπήκατε μέσα, και τους εισερχόμενους τους εμποδίσατε» (Λουκάς 11:52). Επίσης, τα λόγια του απ. Παύλου «Επειδή, οργή του Θεού αποκαλύπτεται από τον ουρανό επάνω σε κάθε ασέβεια και αδικία ανθρώπων, που κατακρατούν την αλήθεια με μέσα αδικίας» (Ρωμαίους 1:18).
Δυστυχώς, διαμέσου των αιώνων πολλά πράγματα άλλαξαν στη χριστιανική Εκκλησία, πολλές έννοιες αλλοιώθηκαν και ξένα στοιχεία μπήκαν μέσα στην αρχική απλή Αποστολική Διδασκαλία. Χρειάζεται πολύς αγώνας για να αποτινάξουμε τα βλαβερά στοιχεία που νόθευσαν τον αρχικό Χριστιανισμό και να παρουσιάσουμε τη νύμφη του Χριστού, την Εκκλησία, «χωρίς να έχει κάποια κηλίδα ή ρυτίδα ή κάτι αυτού τού είδους, αλλά για να είναι αγία και χωρίς ψεγάδι» (Εφεσίους, 5:27).
Όλα αυτά τα ξένα στοιχεία βασίζονται ακριβώς στο ανθρώπινο επινόημα της «ειδικής ιεροσύνης» μέσα στην Εκκλησία. Οι «ειδικοί ιερείς» απομάκρυναν το ποίμνιο του Κυρίου Ιησού Χριστού από τον Ποιμένα του. Γι’ αυτό, λίγη πνευματική και προσωπική γνώση Θεού υπάρχει σήμερα, όχι μόνο μεταξύ των λαϊκών Χριστιανών, αλλά και μεταξύ των κληρικών. Αν καταλάβουμε πως «ειδικοί ιερείς» δεν υπάρχουν στην Εκκλησία σύμφωνα με την Αποστολική Διδασκαλία και Παράδοση, αλλά πως όλοι οι χριστιανοί –χωρίς εξαίρεση και διαβαθμίσεις- είναι ιερείς μπροστά στον Θεό, τότε όλα αυτά τα επιβλαβή και ξένα στοιχεία που μπήκαν στη χριστιανική διδασκαλία καταρρίπτονται σαν χάρτινος πύργος. Ο πιστός Χριστιανός, ελεύθερος, θα μπορεί πάλι να επικοινωνεί από μόνος του άμεσα με τον Πατέρα Θεό και τον Κύριο και Λυτρωτή του Ιησού Χριστό. Όχι μέσω ανθρώπων, που του επιβλήθηκαν και τον αιχμαλώτισαν πνευματικά, που τον απομάκρυναν από την παρουσία του Θεού και που μπορεί να είναι χωρίς Πνεύμα Θεού, αδιάφοροι, τυπικοί χριστιανοί, κακοί, αμαρτωλοί, υποκριτές ή ακόμα και άθεοι.
Δύσκολη η αλλαγή, γιατί η αλλοίωση της αποστολικής διδασκαλίας έχει γίνει εδώ και αιώνες και έχει βαθιές ρίζες μέσα στην Εκκλησία. Οι Έλληνες από μικρά παιδιά κατηχήθηκαν στο να τα πιστεύουν αυτά. Τους έχει γίνει «πλύση εγκεφάλου» στα κρατικά σχολεία και τα κατηχητικά. Αυτές οι διαστρεβλώσεις έχουν περάσει στο υποσυνείδητό τους. Και κατάντησε ο απλός Ορθόδοξος Χριστιανός να θεωρεί ως ορθόδοξο ό,τι από τη φύση του είναι κακόδοξο, και να μη νοείται Ορθόδοξος Χριστιανός που να μην αποδέχεται αυτά τα πράγματα.
Οι περισσότεροι νομίζουν πως έτσι όπως είναι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι η μόνη αληθινή Εκκλησία του Χριστού, γιατί έχει την «αποστολική διαδοχή». Και αν υπάρχουν κάποια «παρατράγουδα», αρκεί να αλλάξουν μερικά άτομα μέσα στην εκκλησία, ώστε όλα να πάνε καλά, αφού η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κατά τη γνώμη τους η μόνη σωστή Εκκλησία στον κόσμο, που δημιούργησε ο Ιησούς Χριστός.
Αγνοούν ότι το λάθος βρίσκεται στη ρίζα. Δεν αρκεί να αλλάξουν πέντε, δέκα ή περισσότερα άτομα, μερικοί επίσκοποι ή κάποιοι παπάδες, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Χρειάζεται μετάνοια, ζωντανή πίστη στο πρόσωπο και το έργο του Ιησού Χριστού, προσωπική σχέση με τον Χριστό στην προσευχή, και αναγέννηση από το Άγιο Πνεύμα, των κληρικών. Αυτό θα επιφέρει απάρνηση του ψέματος, αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, πλήρη αλλαγή του εκκλησιαστικού πολιτεύματος, μία επανάσταση που να βασίζεται στην αποστολική διδασκαλία και στην Ιερά Παράδοση του αρχέγονου Χριστιανισμού. Αλλιώς οι κληρικοί θα παραμείνουν κοσμικοί άνθρωποι, σκοτεινοί, χωρίς πνευματική φώτιση Θεού, που δεν θα μπορούν να βοηθήσουν κανέναν, αφού δεν έχουν βοηθήσει ούτε τον εαυτό τους. Και θα επαληθευτεί η προφητεία του Κοσμά του Αιτωλού: «Θα έρθει καιρός που οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και οι ασεβέστεροι των όλων». Είναι τραγικό για τον λαό μας.
Η Αγία Γραφή. Ομιλεί ο Θεός.
|
Ορθόδοξη Εκκλησία – Δογματική άποψη. Ομιλούν οι άνθρωποι.
|
|
Ιερεύς – Αρχιερεύς: "Αδελφοί άγιοι… κατανοήσατε τόν Απόστολο και Αρχιερέα της ομολογίας μας" [Εβραίους: γ’ 1].
– "Σύ είσαι ιερεύς εις τόν αιώνα κατά τήν τάξιν Μελχισεδέκ" [Εβραίους: ε’ 6]. Ο Χριστός είναι ο μοναδικός ιερέας. "Εκείνος έχει αμετάθετη την ιερωσύνην" [Εβραίους: ζ’ 24]. – "Τοιούτον έχομεν αρχιερέα, όστις εκάθησεν εν δεξιά του θρόνου της μεγαλωσύνης εν τοις ουρανοίς, λειτουργός των αγίων" [Εβραίους: η’ 1-2]. – "Ελθών ο Χριστός, αρχιερεύς των μελλόντων αγαθών… δια τού ιδίου αίματος εισήλθεν άπαξ εις τά άγια, αποκτήσας αιωνίαν λύτρωσιν… δια τούτο είναι μεσίτης διαθήκης καινής… δια να εμφανισθεί τώρα ενώπιον τού Θεού υπέρ ημών" [Εβραίους: θ’ 11, 12, 15, 24]. – Οι πιστοί ιερείς: "Σείς ως λίθοι ζώντες, οικοδομείσθε οίκος πνευματικός, ιεράτευμα άγιον" … "Σείς είσθε γένος εκλεκτόν, βασίλειο ιεράτευμα, έθνος άγιον, λαός τόν οποίον απέκτησε ο Θεός" [Α’ Πέτρου: β’ 5-9]. – "Όστις (ο Χριστός) έκαμε ημάς βασιλείς καί ιερείς εις τόν Θεόν καί Πατέρα Αυτού" [Αποκάλυψις: ι’ 6]. |
"Ο ιερέας είναι ταμειούχος της θείας χάριτος". Δίδει την χάρη όπου θέλει και την αφαιρεί απ' όπου επιθυμεί. Αυτός δένει καί λύνει.
"Ο ιερέας απολύει τον αμαρτωλόν ως κριτής, ως πρόσωπον που έχει την εξουσία νά απαλλάσσει τόν αμαρτωλό ή μή εκ των δεσμών της αμαρτίας" [Δογματική Ανδρούτσου, σελ. 382,383]. "Ο αμαρτωλός συγχωρείται υπό τού ιερέως". "Ο ιερέας – επίσκοπος είναι ο μεσολαβητής, τό θεμέλιον, ο κεντρικός αγωγός, ο κάτοχος "πάσης Εξουσίας", ο Μεσίτης, ο κάτοχος τών κλειδιών, ο ελεγκτής και τιμωρός κάθε πολιτικής και κυβερνητικής εξουσίας, ο δικτάτωρ των θρησκευομένων" [Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, περιοδικό “Πειραϊκή εκκλησία”, Ιανουάριος 19814]. (Βλέπε σχόλια στούς "Πνευματικούς Αντιλάλους" 1981, αριθμοί: 27, 28, 29). Συμπέρασμα: Στόν ιερέα πρέπει να καταφεύγεις για την πορεία της ζωής σου. Τον ιερέα να ακούσεις και απ' αυτόν πρέπει νά κατευθύνεσαι (διδάσκει η Ορθόδοξη Εκκλησία). |
Ο κάθε νοήμων μπορεί με βάση αυτές τις πηγές να κρίνει και να συγκρίνει από ποιον πρέπει να εξαρτάται και από πού πρέπει να παίρνει οδηγίες. Εφόσον ο Χριστός έχει αμετάθετη και αμεταβίβαστη την ιεροσύνη, σημαίνει ότι οι λεγόμενοι ιερείς καταστρατηγούν τη θέση τού Θείου Λυτρωτού. Κατά την χριστιανική αρχαιολογία, ο θεσμός των ιερέων δεν υπήρχε στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Είναι μεταγενέστερος θεσμός, από το 400 μ.Χ. περίπου. Οι Αποστολικοί Πατέρες (Ιερά Παράδοση – όχι Εκκλησιαστική) των πρώτων αιώνων δέν αναφέρουν ούτε μία απολύτως λέξη για ιερείς, αλλά μόνον για πρεσβυτέρους (η έννοια και η σημασία διαφέρει)! Κατά την χειροτονία άλλωστε δεν χειροτονούνται ιερείς αλλά πρεσβύτεροι! Ιερέας είναι ο κάθε άνθρωπος που έχει το δικαίωμα να απευθύνεται κατευθείαν στον Θεό για κάθε περίπτωση της ζωής του. Το "Πάτερ ημών" τα λέει όλα!
Το θέμα της «ειδικής ιεροσύνης» με το οποίο καταπιαστήκαμε, είναι από τη φύση του δύσκολο. Όποιος όμως δεν αρκείται στο: «Να αφήσουμε τα πράγματα όπως τα βρήκαμε», αλλά ψάχνει για την Αλήθεια του Θεού, και θέλει μόνο σ’ Εκείνον να αρέσει, τότε αυτό το άρθρο θα του είναι χρήσιμο. Αν η προσπάθειά μας πετύχει στον σκοπό της, θα ευλογούμε μόνο τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.
Αυτός μας άνοιξε τα μάτια της ψυχής και καταλάβαμε τις πλάνες μας. Δεν μείναμε όμως εκεί, αλλά τις απαρνηθήκαμε και με παρρησία τις καταγγείλαμε, για να ακολουθήσουμε πλέον Αυτόν μονάχα. Ο αγώνας δύσκολος, οι αντικείμενοι πολλοί. Τα οικονομικά ιδίως συμφέροντα που θίγονται είναι τεράστια. Όποιος όμως θέλει να κάνει το θέλημα του Θεού στη ζωή του, για να αρέσει πρώτα στον Θεό χωρίς συμβιβασμούς με την αλήθεια Του, αυτός θα έχει «τον αμαράντινο στέφανο της δόξας» (Α’ Πέτρου, 5:4).
(Απόσπασμα από το βιβλίο “Ποιοι είναι ιερείς” του τ. αρχιμ. και συγγραφέα Στυλιανού Χαραλαμπάκη†)
Πηγή
Διαβάστε σχετικά: Χριστιανισμός: Από την αρχαία Εκκλησία έως τη σύγχρονη θρησκεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.