Καλώς ήλθατε! Το ιστολόγιο αυτό δεν ανήκει σε κανένα χριστιανικό δόγμα, εκκλησία ή ομολογία παρά μονάχα στον Ιησού Χριστό, τον Οποίο και αναγνωρίζει ως μόνο Σωτήρα και Κύριο, και έχει οδηγό του την Αγία Γραφή ως μοναδική πηγή αλήθειας και αποκάλυψης του Τριαδικού Θεού για την κατά χάριν σωτηρία του ανθρώπου.
ΠΙΣΤΙΣ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Η λειτουργία του, απλή: Αριστερά το PLAY, δεξιά η αυξομείωση ΗΧΟΥ. Καλή ακρόαση!
(Αν υπάρξει διακοπή στην ακρόαση, ανανεώστε τη σελίδα και πατήστε PLAY στο ραδιόφωνο.)
Ακούγονται οι καλλιτέχνες:
Πάνος & Χαρά Ζαχαρίου, Γιώργος Παπαδημητρούλας, Χρήστος Στυλιανέας, Αβέρκιος & Λένια Αβερκίου, Δαβίδ Παπαναγής, Άρης Γραβάνης, Σοφία Γιαννάκη, Κωνσταντίνος Κεζέμπογλου, Κατακτητές, Φως και Αλήθεια, Ξενοφών Ιωαννίδης, Τατιάνα Μανωλίδου, Έφη Σακελλαρίου, Νίκος & Πελαγία Πολίτη, Greeks for Christ, Αίνεσις, Φως, Πόπη Ξενιδάκη, Μαρία Παπουλή, Δημήτρης Κορδορούμπας, Hallel Worship, Γιάννης Ρεμπελάκης, Φαίδων Καλοτεράκης, Νίκος Κατικαρίδης, Κώστας Σπανός, Άκης Μπάσος, Πάροικοι, Αντώνης Τοπάλογλου, Γιασουμής Αναστασίου, Χαρούλα Ηλία, Απόδραση, Πάρις Παπαδόπουλος, Κώστας Νικολάου, Στέφανος Κνισοβίτης, Α & Ω, Αβιά, Βασίλης Κατσιώπης, Νίκος Αργύρης, Κώστας Παπάζογλου & Thessalonians, Ευαγγελία Βιταλάκη, Στέλιος Δεμέτος, Φοίβος Μανταγκιώζης, Νίκος Τσιγκάκος, Σοφία Κετεντζιάν, Νίκος Παπαδογιώργος, Ζωή Γαντέ, Xρυσοβαλάντης Κικίνης, Μίμης Χριστοφορίδης, Λυδία Βλαχάκη, Αλμπέρτος Δεληγιαννίδης, Ευσταθία Τσακάλου, Πηνελόπη Τζεμπετζή, Χρήστος Αχμάκης, Eunice Manigbas, Μαρία Τσάτσαρη, Μιχάλης Γιούκαρης, Νίκος Κωστόπουλος, Γιάννης Γαρδέλης, Μιχάλης Λιτσικάκης, Αλεξάνδρα Τέγου, Πάνος Καραγκούνης, Οι Υμνωδοί, JAMSTER, John Wu κ.ά.
Οι "Λόγοι Ζωής" συμμετέχουν στον εορτασμό του φετινού Πάσχα με 4 ολοκαίνουριες ταινίες Βιβλικού περιεχομένου, που θα αναρτώνται σταδιακά στο κανάλι μας στο Youtube. Η αρχή έγινε με την ταινία "Αβραάμ" του 2023, και συνεχίζεται με την ταινία-ντοκιμαντέρ του 2024 που εξερευνά σε τρία μέρη τη ζωή του Μωυσή και θα ολοκληρωθεί τη Μ. Εβδομάδα. Θα μπορείτε να τις βρείτε, μαζί με παλαιότερες σχετικές ταινίες, εδώ: https://www.youtube.com/@logoizois/
Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα του διαδικτυακού Χριστιανικού ραδιοφώνου ΡΑΔΙΟ-ΠΙΣΤΙΣ ανανεώθηκε με επίκαιρα αναστάσιμα μηνύματα και ύμνους.

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Τι ΔΕΝ είναι η Εκκλησία

"Όμως, έρχεται ώρα, και ήδη είναι, όταν οι αληθινοί προσκυνητές θα προσκυνήσουν τον Πατέρα με πνεύμα και με αλήθεια· επειδή, ο Πατέρας τέτοιου είδους ζητάει να είναι εκείνοι που τον προσκυνούν. Ο Θεός είναι πνεύμα· και εκείνοι που τον προσκυνούν με πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να τον προσκυνούν" (Ιωάννης 4:23,24).

Σαν ένα πτώμα που σαπίζει, το σημερινό οργανωμένο, θεσμοποιημένο εκκλησιαστικό σύστημα δεν έχει σχεδόν καμία ομοιότητα ή συνάφεια με αυτό που κάποτε ήταν μια ζωντανή και δραστήρια κοινότητα πιστών που γνώριζαν τι σήμαινε η απελευθέρωση από τον ζυγό της δουλείας.

Όταν ο Ιησούς έλεγε, «επάνω σ' αυτή την πέτρα θα κτίσω την εκκλησία μου» (Ματθαίος 16:18), εννοούσε ότι πάνω στη μεγάλη αλήθεια που ομολόγησε ο Πέτρος - ότι ο Ιησούς ήταν ο Χριστός, ο Υιός του Ζωντανού Θεού - ο Ιησούς θα έχτιζε τη σύναξή Του, τη συγκέντρωσή Του ή την κοινότητά Του των λυτρωμένων ανθρώπων. Ο Ιησούς ΔΕΝ είπε ότι θα έχτιζε ένα θεσμό ή ένα κτίριο και δεν έκανε ποτέ κάτι τέτοιο! Ο Ιησούς δεν δημιούργησε κανένα θρησκευτικό ίδρυμα. Η εκκλησία (από τα «εκ», εκτός ή από, και «καλώ») είναι οι καλεσμένοι Του από τον κόσμο, όσοι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο κάλεσμά Του και Τον ακολουθούν, όπου κι αν βρίσκονται! Η εκκλησία ΔΕΝ είναι οργάνωση ή θεσμός.Το Άγιο Πνεύμα επέλεξε τη λέξη "εκκλησία" για να περιγράψει τους ανθρώπους που έχουν κληθεί από έναν κόσμο αμαρτίας για να αποτελέσουν τη «σύναξη του Θεού». Με απλά λόγια, εκκλησία σημαίνει μια κληθείσα «συγκέντρωση» ή «κοινότητα» ανθρώπων. Η Eκκλησία δεν έχει καμία σχέση με ένα γήινο κτίριο, ναό, ιερό, θεσμό ή οτιδήποτε παρόμοιο!

Έχουν πραγματικά σημασία όλα αυτά; Η αλήθεια είναι ότι έχουν, μόνο αν σας ενδιαφέρει ο Βιβλικός Χριστιανισμός. Σημασία έχουν μόνο, αν είναι για σας σημαντικό να κάνετε αυτό που θέλει ο Ιησούς.

Όχι, δεν περιμένω η λεγόμενη "εκκλησία" να αποτελείται από τέλειους ανθρώπους. Απλά θα ήθελα να είναι Βιβλική. Και βέβαια, δεν μισώ τους ανθρώπους του εκκλησιαστικού συστήματος. Μισώ το σύστημα που τους έχει παγιδεύσει και τους έχει βάλει πίσω από τα κάγκελα - μερικές φορές χωρίς δικό τους λάθος.

Η επικρατούσα άποψη σήμερα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διδασκαλία του Πνεύματος και της Καινής Διαθήκης. Το Άγιο Πνεύμα έδωσε συγκεκριμένα λόγια και συγκεκριμένους τρόπους να κάνουμε πράγματα. Μια «σύναξη», μια «συνέλευση», μια «κοινότητα», είτε βασίζεται σε αυτές τις λέξεις και τρόπους είτε σε κάτι άλλο. Και αν βασίζεται σε κάτι άλλο, τότε ισοδυναμεί μόνο με ένα πράγμα: στα λόγια και τις παραδόσεις ανθρώπων!

Και αν συμβαίνει αυτό, τότε τέτοιοι θεσμοί απλά δεν μπορούν να αποκληθούν «βιβλικοί». Είναι μη Βιβλικοί - στην πραγματικότητα αντι-Βιβλικοί, καθώς βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τη διδασκαλία της Γραφής!

Μέχρι να καταλάβουμε ότι οι Γραφές που έδωσε ο Θεός δεν είναι προαιρετικές και δεν πρέπει να παραβιάζονται, θα είμαστε καταδικασμένοι σε ήττα. Ο πόνος και η δυστυχία καλών ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν τον Χριστιανισμό τους να λειτουργήσει σε ένα σύστημα που δεν θα τους αφήνει να είναι αυτό για το οποίο τους κάλεσε ο Ιησούς, θα συνεχίζεται. Γι' αυτό πρέπει να σταματήσει.

Γιατί νοικιάζουμε, αγοράζουμε ή χτίζουμε ένα κτίριο και κρεμάμε μια πινακίδα που ανακοινώνει σε όλο τον κόσμο ότι αυτή είναι μια Εκκλησία Βαπτιστική, Καθολική, Πρεσβυτεριανή, Λουθηρανική, Πεντηκοστιανή ή Ορθόδοξη; Γιατί; Βέβαια λέμε ότι γνωρίζουμε πως ένα τέτοιο κτίριο ΔΕΝ είναι εκκλησία του Κυρίου. Λέμε ότι πιστεύουμε πως η Εκκλησία είναι οι άνθρωποι, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε την ιδέα καθώς και την πρακτική, ότι η «εκκλησία» είναι επίσης το μέρος όπου πηγαίνουμε κάθε εβδομάδα !

Αλλά, "ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙ;" Δεν υπάρχει άλλη «εκκλησία» στη Βίβλο από τον λαό του Θεού. Δεν υπάρχει ποτέ ένα μέρος, δεν υπάρχει ποτέ ένα κτίριο που να ονομάζεται έτσι. Γιατί επιμένουμε ότι υπάρχει και ότι είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρχει; Πότε θα βρουν οι ηγέτες την πίστη, το θάρρος και τη θέληση να διορθώσουν την πρακτική και τον λόγο τους που προωθούν ένα τόσο μεγάλο λάθος και παρανόηση; Η πρόβλεψή μου: ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ!

Θυμηθείτε ότι ένας από τους κύριους λόγους που υπάρχουν σήμερα οι εκκλησίες είναι ότι τα έργα των ανθρώπων μπορούν να φαίνονται. Όπως πολύ εύστοχα είπε κάποιος, «Είναι δύσκολο να κάνεις έναν άνθρωπο να καταλάβει κάτι, όταν η ζωή και ο μισθός του εξαρτώνται από το ότι δεν το καταλαβαίνει».

Δεν είναι περίεργο το ότι όταν διαβάζετε την Καινή Διαθήκη, δεν θα βρείτε απολύτως τίποτα που να μοιάζει με τη λεγόμενη «εκκλησία» του σήμερα; Δεν θα βρείτε χριστιανικά θρησκευτικά κτίρια εκκλησιών να φιλοξενούν παθητικούς ακροατές. Δεν θα βρείτε εκκλησιαστικούς προϋπολογισμούς και έμμισθους κληρικούς. Δεν θα βρείτε διάταξη καθισμάτων που να στρέφει όλους τους «λαϊκούς» προς την κατεύθυνση ενός υπερυψωμένου «κληρικού», για να παρακολουθήσουν ένα one-man show. Δεν θα βρείτε συναντήσεις «εκκλησιαστικών ηγετών» που γίνονται ερήμην των υπολοίπων πιστών, για τους οποίους άλλοι αποφασίζουν χωρίς αυτούς.

Τι λένε πολλοί Χριστιανοί σήμερα; "Είμαι μέλος εκεί", "ανήκω εκεί", σαν σε κάποιου είδους οργάνωση! Εκφράσεις όπως, «είμαι στην εκκλησία», «πηγαίνω στην εκκλησία», «ετοιμάζομαι για την εκκλησία», «έχω εκκλησία», «ντύνομαι κατάλληλα για την εκκλησία», «δίνω στην εκκλησία» και «είμαι πιστός στην εκκλησία», δείχνουν την επίδραση που είχαν τέτοιοι παραλογισμοί στην κατανόησή μας ή την έλλειψη αυτής σχετικά με την εκκλησία, η οποία αντιμετωπίζεται καθαρά ως θεσμός ή κοινωνικός οργανισμός με τις διάφορες κοινωνικές του λειτουργίες. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Τα λόγια και οι πράξεις μας μας προδίδουν.

Οι άνθρωποι εύκολα εξαπατώνται. Τους εξαπατά όχι μόνο ο θεός αυτού του κόσμου αλλά και κάποιοι «εκκλησιαστικοί ηγέτες» τους οποίους εμπιστεύονται πολλοί.

Είμαι βέβαιος ότι ο διάβολος εγκρίνει με ενθουσιασμό μια τέτοια ιδέα που έχει φέρει τόση σύγχυση, πικρία και εχθρότητα μεταξύ των ανθρώπων. Όταν αναζητείτε στον Λόγο του Θεού οδηγίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας μιας λεγόμενης «εκκλησίας» και μετά ανακαλύπτετε ότι δεν υπάρχουν, τι κάνετε; Θα σας πω τι κάνουν οι άνθρωποι. Μερικοί είναι τόσο βέβαιοι ότι ο Θεός θέλει να έχουν μια τέτοια "εκκλησία", που διαστρεβλώνουν τις Γραφές για να υποστηρίξουν τις ιδέες τους.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα δυσκολευτεί πολύ για να βρει κανείς τη δομή μιας τυπικής σύγχρονης εκκλησίας στην Καινή Διαθήκη. Αυτές οι δομές, οι εικόνες, οι έννοιες, τα δόγματα, δεν υπάρχουν στην Αγία Γραφή, αλλά όταν έχουμε προγραμματιστεί να αποδεχόμαστε όλα αυτά τα πράγματα ως Χριστιανισμό, το μυαλό μας δεν μπορεί να δει τι είναι ξεκάθαρα γραμμένο. Βλέπουμε μέσα από όλα αυτά τα φίλτρα «ως εν σκοτεινώ εσόπτρω». Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε έναν πολύ σκοτεινό «Θεό». Και όταν ο «Θεός» γίνεται σκοτεινός και μυστηριώδης, δύσκολα θα Τον βρεις και εύκολα θα Τον προσπεράσεις. Χρειαζόμαστε τότε κάποιον να Του μιλήσει για εμάς, μήπως και μας καταναλώσει η οργή Του. Σαν τον Ισραήλ που είπε στον Μωυσή: «Μίλησε εσύ σε μας, και θα ακούσουμε· κι ας μη μιλήσει σε μας ο Θεός, για να μη πεθάνουμε» (Έξοδος 20:19).

Ίσως το μεγαλύτερο κακό που διαιωνίστηκε ποτέ στον λαό του Θεού είναι η θεσμική εκκλησία - μια ανθρώπινη οργάνωση που παίρνει όλες τις αποφάσεις για εσάς και ελέγχει όλες τις θρησκευτικές σας δραστηριότητες, ναι, ακόμη και τη ζωή σας! Αυτή είναι η πιο άθλια εξαπάτηση από όλες.

Πολλοί άνθρωποι πείθουν το μυαλό τους ότι αυτή η καλά οργανωμένη ρουτίνα ισοδυναμεί με «πνευματικότητα», και αυτό τους κάνει να αισθάνονται δίκαιοι ενώπιον του Θεού. Σε αυτή την κατάσταση "υπνωτίζονται" εύκολα, αποσπώνται από τη Βιβλική πραγματικότητα, ελέγχονται από τους ηγέτες τους και χειραγωγούνται εύκολα από αιρετικές διδασκαλίες.

Έτσι, η παρωδία συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι στην Καινή Διαθήκη, δεν υπάρχει καμία απαίτηση (πρότυπο) από τον Θεό, οι πιστοί να σχηματίσουν ή να συγκροτηθούν και να χωριστούν σε ανεξάρτητες, αυτόνομες οργανώσεις που ονομάζονται «η τάδε εκκλησία».

Πού υπάρχει αυτή η απαίτηση; Πού υπάρχει αυτό το πρότυπο; Δεν υπάρχει Γραφική απόδειξη για κάτι τέτοιο! Οι άνθρωποι έπρεπε να το υποθέσουν και μετά να ισχυριστούν ότι αυτό είναι αλήθεια.

Υποθέσαμε ότι αυτό που έχουμε σήμερα είναι ακριβώς αυτό που είχαν τότε. Άλλωστε, ισχυριζόμαστε ευθαρσώς ότι ακολουθούμε το πρότυπο! Ακολουθούμε τον Λόγο του Θεού! Επομένως, είμαστε η αληθινή εκκλησία! Εφόσον είμαστε «λαός με πρότυπο», πρέπει να συνεπάγεται ότι αυτό που έχουμε σήμερα, πρέπει οπωσδήποτε να είναι αυτό που είχαν τότε! Πρέπει να είναι αυτό που καθιέρωσε ο Κύριος!

Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μας για να δικαιολογήσουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στην εποχή μας. Για τα «είδωλά» μας θα βρούμε δικαίωση στο μυαλό μας. Θέλουμε κάτι που μπορούμε να δούμε και κάποιον να μας αντιπροσωπεύει - κάτι φυσικό. Είτε χτίζουμε ένα κτίριο για να φτάσουμε στον ουρανό όπως ο πύργος της Βαβέλ, είτε ένα οικοδόμημα για να φιλοξενεί τις κυριακάτικες συναθροίσεις μας, θέλουμε το δικό μας κτίριο, και ο Θεός θα μας επιτρέψει να δούμε και να πιστέψουμε αυτό που έχει βάλει η καρδιά μας (Ιεζεκιήλ κεφ. 14).

Στις Πράξεις 7:48, ο Στέφανος εξόργισε τους Φαρισαίους λέγοντας ότι ο Θεός «δεν κατοικεί σε χειροποίητους ναούς». Μια τέτοια δήλωση και αλλαγή θα καταργούσε τους πάντες - από τον θυρωρό μέχρι τον αρχιερέα που υπηρετούσε το παλιό σύστημα του ναού. Αυτό που είπε τότε ο Στέφανος, θα ήταν εξίσου προσβλητικό σήμερα για τη δαπάνη δισεκατομμυρίων από τα χρήματα του Θεού σε «εκκλησιαστικά κτίρια».

Αυτό που είπε τότε ο Στέφανος είναι εξίσου προσβλητικό σήμερα όπως ήταν για εκείνους τους Φαρισαίους: ο Θεός δεν κατοικεί σε «Εκκλησίες» ή σε οποιοδήποτε άλλο κτίριο. Ο στόχος μας δεν είναι να αποσπάται η προσοχή μας στα υλικά πράγματα, αλλά στον ναό του Αγίου Πνεύματος. Αυτή η απομάκρυνση από την εστίασή μας επέτρεψε στον εχθρό να έρθει ανάμεσά μας και να προκαλέσει τεράστια ζημιά.

Αγαπητέ αναγνώστη, η Αλήθεια διακυβεύεται εδώ, και ίσως για κάποιους να διακυβεύεται και η σωτηρία τους. Αυτό που λέγεται εδώ είναι είτε η Αλήθεια, είτε ένα επικίνδυνο λάθος! Αν νομίζετε ότι είναι το τελευταίο, τότε αποδείξτε το (δοκιμάστε το) μόνοι σας με τον Λόγο του Θεού. Αναζητήστε την αιτιολόγηση για τον «θεσμό της εκκλησίας» στη Γραφή. Αναζητήστε την επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο σε όλα τα μέρη και τα σημεία της. Ζητήστε την οδηγία από τον Κύριο για να βρείτε ένα κτίριο ή ιερό που να αναφέρεται στη Γραφή ως τόπος λατρείας.

Αναζητήστε την εξουσιοδότηση του Κυρίου για έναν εκκλησιαστικό οργανισμό που προσλαμβάνει έναν «Επαγγελματία Λειτουργό» (εκκλησιαστικό υπάλληλο) με υψηλό μισθό και εξαιρετικό «πακέτο αποζημίωσης» για να είναι ο Ποιμένας και διευθυντής της εκκλησιαστικής εταιρίας.

Να είστε σίγουροι όμως ότι αν τρέξετε στον «Ποιμένα σας», τι νομίζετε ότι θα σας πει; Ξέρετε τι απάντηση θα σας δώσει. Θα είναι η ίδια που θα σας έδινε ο ...Πάπας της Ρώμης - αν ήταν καν πρόθυμος να το κάνει.

Δυστυχώς, πολλοί σε θέσεις της εκκλησιαστικής ηγεσίας, αισθάνονται ότι έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα, χρόνο και εκπαίδευση για να το κάνουν λάθος, ώστε να στραφούν τώρα για να το κάνουν σωστά. Είναι πιο εύκολο να δικαιολογήσετε ή να αγνοήσετε τη συνείδησή σας σε σχέση με την Αλήθεια του θέματος. Τελικά τι θα γίνουν όλα αυτά τα κτίρια;

Θυμηθείτε ότι χωρίς κτίριο, ο λεγόμενος Κλήρος θα έχανε την εξουσία του πάνω στον λαό. Χωρίς κτίριο, το σύστημα του Κλήρου θα κατέρρεε. Όλο αυτό το σύστημα κληρικών/λαϊκών με την κυριαρχία της «εξουσίας και δύναμης επί του λαού», το οποίο εδρεύει σε ένα κτίριο που ονομάζεται θεσμική εκκλησία, ήταν εντελώς ξένο προς το λεξιλόγιο και τη ζωή των μαθητών του Ιησού.

Αλλά, "τώρα είναι πολύ αργά για να το αλλάξουμε, έτσι δεν είναι;"

Όλα εξαρτώνται από το πόσο σοβαρή είναι η αγάπη και η αφοσίωσή σας στον Χριστό και τον Λόγο Του.

Κεν Κάσιο

Διαβάστε σχετικά:
Μια αληθινή Εκκλησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.